Acta de la 1ª trobada oberta de la Gestió Comunitària del Casal de Barri

Aquí teniu l’acta de la primera trobada oberta que va tenir lloc al Casal de Barri el dimecres 27 de novembre:
1a Trobada Gestió Comunitària 27-11

ACTA DE LA 1a TROBADA DE GESTIÓ COMUNITÀRIA

Dimecres 27 de novembre de 2013

GRUP 1
QUÈ?
Van entrar a contestar la pregunta Quin tipus d’ activitats volem promocionar al Casal? No es van donar propostes concretes sinó que la resposta expressava característiques que haurien de tenir les activitats organitzades pel casal:
 Activitats de barri i també de ciutat.
 Amb valor social.
 Que contempli les característiques de la població que viu al barri. Es va parlar de la diversitat intercultural del territori
 Que fomentin la creació de vincles entre les diferents comunitats que podem identificar en el territori.
 Les activitats poden ser un vehicle per articular relacions amb altres grups.
Es va debatre si les activitats haurien d’estar més en la línea de tallers o en la de laboratori. Els participants del grup van preguntar quina diferencia hi havia entre un concepte i l’altre i des de la dinamització del grup es va parla del taller com un espai d’aprenentatge d’una disciplina on la figura del tallerista/ monitor és la de impartir uns coneixements a partir del fer, però no de generar un espai d’implicació. Podríem parlar de consum d’activitat cultural.
Es va valorar el concepte de laboratori en relació a oferir un espai d’aprenentatge i sobretot d’experimentació d’una disciplina on el pes recau en la relació i la implicació del grup, hi hagi o no un lideratge individual. Hi havia sintonia amb la proposta de laboratori.
Es va comentar que les activitats que promogués el Casal haurien d’estar en consonància amb els objectius que el Casal tingues definits com línea de treball, ja que les activitats són el mitjà per aconseguir aquests objectius. Es va preguntar si el casal tenia definits els objectius de treball.
Van indicar que caldria definir-los conjuntament. Es va analitzar que la percepció era de poca implicació i assistència dels veïns i veïnes del barri, per tant no es té una dimensió de la repercussió de les activitats del Casal en el barri. Es va proposar con una eina d’anàlisi fer una fitxa d’assistència a les activitats que reculli d’on provenen els assistents. Sense cap ànim de fiscalitzar, sinó de conèixer-los. S’està d’acord en no fomentar el partidisme i si en generar espais i activitats de discussió política.
Fomentar la política entesa com promoció dels temes que ens pertoquen als ciutadans/es en relació a la nostra convivència i bé comú. Les activitats han de ser un mitjà per crear sinèrgies amb les persones i la comunitat. Per tant s’han de fomentar l’intercanvi i compartir activitats. En relació a les activitats es sol·licita el suport de l’ equip de dinamització per fomentar-ne la difusió.

QUI?
Les activitats estan promogudes per persones individuals i grups que treballin pel barri o tinguin repercussió en el barri. Les persones i/o grups han estar en sintonia amb els principis del Casal
La dinamització del Casal ha de contemplar els diferents públics.

COM ?
Es fa una lectura dels criteris que estan relacionats amb el “com fer les coses” i hi ha un acord unànime. No generen discussió els plantejaments exposats i només es destaca la importància de la corresponsabilitat en un projecte d’aquestes característiques.

QUAN ?
Com objectiu s’ha de fomentar la varietat d’activitats, per tant la duració d’una activitat s’ha de revisar i s’ha de donar cabuda a activitats puntuals de interès.En referència als caps de setmana es va parlar del concepte “rotatius”, entenent que les activitats sovint volen fer-se als caps de setmana.
Sobre la programació trimestral es planteja valorar l’assistència i la repercussió d’una activitat per valorar la temporalitat que ha de tenir en la programació.

GRUP 2
QUÈ?
S’assumeix que les activitats proselitistes i partidistes no tenen cabuda al Casal, així com la política de regulació dels assajos. Es valora positivament una regulació d’espai expositiu.

QUI?
En relació al territori, es valora la importància de la repercussió de l’activitat al territori, més que si la persona o grup que la proposa és del territori. D’altra banda, es planteja la que és més important que la proposta incidexi en l’àmbit sociocomunitari, que l’origen de la proposta.

COM?
No hi ha massa debat, s’assumeixen les condicions de gratuïtat, obertura i corresponsabilitat.Com a criteri, només es parla de promocionar la interacció entre grups convocants

QUAN?
En base a la recerca de diversitat, s’assumeixen: l’eix puntual/periòdic, limitació caps de setmana i de limitar una activitat per setmana/convocant (en tots tres casos, es tracta de criteris a tenir en compte més que de condicions fixes). Sobre l’anul·lació d’una activitat per una altra (ja sigui per freqüència o per altres motius): sí, amb una setmana, i buscant espais alternatius per a la persona/grup desplaçat.

GRUP 3
QUÈ?
Es valora la possibilitat d’omplir més l’espai amb assajos, grups tancats, veïns,… ja que hi ha força moments que l’espai està buit i s’aprofitar.

QUI?
El debat es centra força estona en la idea de territori, i costa arribar a un consens tot i que es proposa relativitzar el criteri (menys rígid). Sobre l’eix individual-grupal no hi ha massa debat.

COM?
Hi ha consens amb els principis que regeixen el Casal, però es més interacció amb entitats si es coincideix en data o tematica

QUAN?
Importància de les activitats periodiques, ja que creen vincles amb el barri i una quotidianitat.

ALTRES
Promocionar les exposicions, millorar difusió (recuperar newsletter), directori entitats programadores (fitxes on sortissin totes les entitats i que es donessin a coneixer per a la resta que participa del Casal ), possibilitat d’obrir a l’agost i festius, més cartells explicatius sobre el funcionament del casal.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s